20 juni 2024

Zo stel je grenzen aan grensoverschrijdend gedrag

Auteur: NIVRE
Permanente Educatie
Caroline Koetsenruijter - Nivre schade experts

Vorig jaar heeft het NIVRE een enquête onder de ingeschrevenen gehouden waaruit bleek dat maar liefst de helft van alle experts wel eens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Hoe herken je nou dergelijk gedrag en wat kan je er zelf aan doen? Hoogste tijd om schade-experts de nodige handvatten aan te reiken. Daarom organiseert het NIVRE op 3 september en 11 november aanstaande een workshop met de veelzeggende titel: ‘Jij moet je bek houden!’.

Deze bijeenkomst zal verzorgd worden door Caroline Koetsenruijter, een echte specialist op het gebied van agressiepreventie. Sinds 2019 houdt zij zich 24/7 bezig met het recht op veilig werken, en maakt zij zich hard voor de 10 miljoen professionals die Nederland rijk is, zodat zij veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Caroline is niet de eerste de beste. Zij heeft inmiddels drie boeken geschreven en is ook geregeld in de media te zien. Kortom, iemand met veel expertise binnen haar vakgebied, waar veel van geleerd kan worden.

Caroline zal tijdens de NIVRE-workshops lezingen verzorgen, waarna experts kunnen deelnemen aan agressietrainingen. Wat kan er worden verwacht van zo’n workshop? Caroline: “In bijna alle sectoren komt agressie voor. Ook NIVRE Register-Experts krijgen dagelijks te maken met externen, en ook dan kan er sprake zijn van agressie. Tijdens de workshops verzorg ik eerst de plenaire lezing en ga ik in op de cijfers die aangeven hoe we er in Nederland voor staan. En die cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf werkenden krijgt namelijk jaarlijks te maken met agressie door externen tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden. Op Europees gebied staan we er zelfs helemaal niet goed voor, want samen met Denemarken doen we het het slechtst. Absoluut niet iets om trots op te zijn. Na mijn lezing gaat het team van trainers oefenen met simulaties van ‘echte’ situaties, waarbij voornamelijk getraind wordt op het herkennen van grensoverschrijdend gedrag en het aangeven van de grens.”

Bijdragen aan een veiligere werkomgeving
Caroline hoopt met de workshops bij te kunnen dragen aan een veiligere werkomgeving voor schade-experts, maar bovenal hoopt zij dat de experts hun grenzen niet gaan verleggen. “We moeten niet normaal gaan maken wat abnormaal is. Ik hoop dat alle experts ‘nee’ gaan zeggen tegen agressie, en mocht er sprake zijn van agressie, een melding ervan te maken bij hun werkgever. Ik vind het belangrijk dat op zo’n dag niet alleen vaardigheden worden aangeleerd, maar dat we dingen ook echt erg gaan vinden. Kritiek geven mag, vragen stellen mag, maar agressie zou nooit een optie mogen zijn.”

In gesprek met het ministerie
Momenteel zijn het NIVRE, het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD), het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) en de gerechtelijke omgevingsdeskundigen (STAB) overigens in gesprek met het Ministerie van Justitie om meer mogelijkheden te creëren om experts die door de rechtbank als gerechtelijk deskundige zijn benoemd, te ondersteunen in hun werk.

Anderen bekeken ook