Branchebestuur Motorvoertuigen buigt zich over calculatie in wassen

Aan het branchebestuur Motorvoertuigen is de vraag gesteld of het vervuild raken van een auto als schade opgevat zou kunnen worden, zeker wanneer het wassen noodzakelijk is voor een goede beoordeling van schade. Tussen verzekeraars en schadeherstellers bestaat discussie of de calculatiekosten doorberekend mogen worden bij schadeherstel.
Centraal staat dat de gedragsregels voor expertise gevolgd worden, welke als volgt luiden: “Bij opdracht tot expertise en het daaropvolgende besluit tot het niet repareren van de schade aan het voertuig worden de werkelijke kosten die gemaakt zijn ter vaststelling van drie gedragsregels bij expertise motorrijtuigen het schadebedrag, in rekening gebracht aan de eigenaar van het voertuig. Deze kosten zijn bij schaderegeling op basis van reparatie inbegrepen in het schadebedrag en kunnen maar eenmaal in rekening worden gebracht.”
Het standpunt van NIVRE daaromtrent is:
• Een vuil voertuig is géén schadecomponent
• Als door de schade het voertuig vuil is geworden, dan is wassen wel een schadecomponent en mag deze in de calculatie worden opgenomen. Denk hierbij aan rijden door een berm/sloot met modder, aanrijdingen met dieren of indien terug van diefstal en het voertuig van binnen en buiten gereinigd dient te worden.
• In alle andere gevallen is het een service, opgenomen in het uurtarief. Indien niet opgenomen in het uurtarief, dan dient de reparateur vooraf te overleggen met de eigenaar dat het wassen geen onderdeel is van de schade en kan (indien akkoord door de eigenaar) het wassen in rekening worden gebracht bij de eigenaar.
Het branchebestuur Motorvoertuigen hoopt middels deze bijdrage duidelijkheid te hebben gegeven. Mochten er aanvullende vragen leven, dan kunt u mailen naar: bestuur-motorvoertuigen@nivre.nl.
Uw vraag en/of reactie zal zo spoedig mogelijk worden opgepakt.