Personenschade in 2025!

Hieperdepiep hoeraaaa! Inmiddels zijn 1000 NIVRE Register-Experts Personenschade ingeschreven in het Register van het NIVRE. Reden voor champagne? Of voor zorg? Het is een mijlpaal, dat zeker! Maar mij bereiken ook andere geluiden. Het lijkt wel of iedereen NIVRE-expert kan worden? Is de kwaliteit van toelating wel op orde?
Ik ga even een kleine tien jaar terug. De opleiding Middel Zwaar Letsel (MZL) was destijds de basis voor inschrijving. Lagere opleidingskosten was toen de drijfveer. En beleid verander je niet met Executive Orders. Beleid in één keer omgooien roept veel vragen op, en schept bovendien rechtsonzekerheid. Dat is niet wenselijk! Ik hoef geen vergelijking te trekken, toch?
Doorontwikkeling
Er is hierna veel nagedacht met als gevolg: drie pijlers binnen de Leergang Personenschade, drie concurrerende opleidingspartners, overleg met stakeholders, overgangsregelingen, gelijkblijvende kosten. Zo is in 2020 de huidige Leergang Personenschade geïntroduceerd. Echt een knap staaltje werk. Goed doordacht. Nu staat er een opleiding met gemiddeld 25 volle opleidingsdagen. En daar komt zelfstudie en examinering bij. Een hogere studiebelasting dan welke opleiding dan ook. Kwaliteit staat centraal! Een NIVRE-inschrijving heeft grote waarde!
Naar een beroepsprofiel
Recent is de ervaringseis verhoogd naar vijf jaar, en worden aan de Verklaring omtrent Gedrag (VOG) zwaardere eisen gesteld. Tjip Ridder heeft in de nieuwsbrief van januari toegelicht waarom we een beroepsprofiel gaan opstellen. Hoe onderscheidt een NIVRE-expert zich van een senior schadebehandelaar, van een advocaat, van AI-kennis? Moet een NIVRE-expert in de buitendienst zitten? Of integraal zware letelschadezaken kunnen behandelen? Om dat duidelijk te krijgen, is een beroepsprofiel nodig. Dit profiel gaan we in 2025 afronden. Het pad naar wettelijke bescherming van ons beroep zo vereffenend.
En ondanks al deze kwaliteitsverhogende maatregelen, neemt het aantal inschrijvingen toe. Waarom? Echt niet vanwege verlaagde eisen. Ik durf dit onzin te noemen! Wat wel gebeurt? Er is vanwege de ‘boeven in de markt’ een roep om certificering. De Normcommissie van De Letselschade Raad stelt eisen. Men wil ergens bij horen waarbij kwaliteit het onderscheid maakt. Met een inschrijving in het Register van het NIVRE voldoe je aan die kwaliteit!
Borging en verhoging kwaliteit
In 2025 gaan we voor borging en verhoging van kwaliteit. We gaan met onze opleidingspartners in gesprek om de Leergang Personenschade te verbeteren. We gaan parallel ons PE-systeem moderniseren. Meer variatie in de PE-eisen. Dat moet in 2025 gaan leiden tot de opzet van een individueel competentiedossier in lijn met het eerder genoemde beroepsprofiel.
Is een NIVRE-expert Personenschade voldoende geschoold om een bedrijfsongeval te onderzoeken? Is het recherche werk? Of gericht aansprakelijkheidsonderzoek? En hoe verhouden deze kwalificaties zich met elkaar? Is de wet Particuliere Recherchebureaus hierop van toepassing? En strijdt dit met commerciële belangen?
En als we dan rapporteren over de toedracht van een bedrijfsongeval, aan wie mag dit rapport dan krachtens de AVG worden toegezonden? Mogen makelaars en eigen risicodragers de volledige rapportage inzien? Of is toestemming van een gelaedeerde noodzakelijk? Ook dat zijn beleidsvraagstukken waaromtrent we in 2025 een duidelijke richtlijn willen ontwerpen. De markt vraagt om duidelijkheid en uniformiteit.
Oproep nieuwe bestuursleden
Druk, druk, druk. We zitten dit jaar nog met negen bestuursleden, maar zullen eindigen met vier bestuursleden. Deels einde houdbaarheidsdatum, deels ook eigen keuze. Dus vandaar de vacature voor branchebestuursleden.
Help ons! Alle speerpunten dit jaar zien toe op kwaliteit. Verhoging, borging, bescherming, onderscheiding en verbetering van kwaliteit. En dat bereik je niet met het uitvaardigen van maatregelen. Je moet echt even dieper nadenken. Zo maak je beter beleid. Bescherm je belangen en verhoog je rechtszekerheid. Want ook daarvoor staat het NIVRE. Met als langetermijndoel: de wettelijke bescherming van het beroep!
Ik begrijp de zorg. Ik snap de urgentie. Maar ik wil ook stilstaan en soms met trots terugkijken. Veel bereikt en toch ook weer veel te doen. Dus toch een snel glaasje champagne. Want 1000 NIVRE-experts, wat een colonne van deskundigheid! Daar kan een wetgever toch niet omheen?
voorzitter van het branchebestuur Personenschade,
Maarten van der Linden