Gaat het dan toch echt lopen…

Op 27 maart 2025 hadden wij het zogeheten Captains Dinner in Van der Valk Vianen, georganiseerd door de samenwerkende organisaties Schoonmakend Nederland, Verbond van Verzekeraars en NIVRE. Nu zal een aantal van jullie wellicht denken: Captains Dinner? Vianen? Drie organisaties die het samen doen…? Waar ging dit ook alweer over? Welnu, een korte terugblik.
In 2023 tekenden deze drie organisaties in Bussum het Manifest Duurzaam Schadeherstel. Een gedachte dat schaden op een andere manier konden worden behandeld en vastgesteld, waarbij de schoonmaakbranche anders zou gaan kijken naar haar werkzaamheden, de expertisebranche meedacht over alternatieve schadebegrotingen waarbij herstel in de plaats zou kunnen komen van vervanging en waar verzekeraars ook mee zouden gaan denken over manieren waarop de klant kon worden meegenomen in deze wens. Een voorzichtige start volgde.
Ophalen van het net: de ver-van-mijn-bed-show?
In 2024 haalden wij voor het eerst het net op tijdens een bijeenkomst op de SS Rotterdam waar wij onze werkgeversorganisaties voor hadden uitgenodigd. Er werden zeker al stappen voorwaarts gezet, maar of die stappen nu al concreet waren? Dat vroeg ik mij wel af. Ook de daar aanwezige partijen vonden het een behoorlijke ‘ver-van-mijn-bed-show’. Aan het eind van de avond was er na de presentaties van Geeke Feiter (Verbond), Rob Ter Mors (VNAB) en Christian Leif-Hanssen (Sedgwick Nordic) toch echt meer bewustwording; duurzaamheid is misschien een containerbegrip, maar het is blijvend. En ook binnen de schade-expertise zullen we eraan moeten geloven.
De keiharde realiteit en noodzaak van duurzaam schadeherstel
En zo ook afgelopen 27 maart. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Richard Engelfriet, met een goede openingsspeech van Karin Bos (voorzitter platform Klimaat), interviews met Geeke Feiter (Verbond), Marlies van der Meulen (Schoonmakend Nederland) en Susan Mogony (NIVRE) namens de drie ketenpartners en met William van der Heide (Energie materieel), Renske Wolthuis (Mobiliteit & Mens) en Sjoerd Bruinsma (Circulariteit materieel) namens de projectgroepen, werd het aanwezige publiek meegenomen in de ontwikkelingen van de afgelopen periode. Met name de relevantie van het onderwerp werd duidelijk. Zeker geen ver-van-mijn-bed-show meer, maar keiharde realiteit en noodzaak. De ruim 80 genodigde experts, verzekeraars, reconditioneerders, alsmede vertegenwoordigers van de Nederlandse Associatie van Risk- en Insurance Managers (NARIM) en het VNAB gaven allen aan dat de noodzaak nu echt aanwezig is, dat er al concrete stappen zijn gezet, maar dat we nu door moeten pakken.
Gezien deze gezamenlijke houding ben ik met een heel positief gevoel huiswaarts gegaan. We waren in 2023 nog wellicht wat vroeg, maar nu zijn wij er op tijd bij om als NIVRE de voortrekkersrol met verve vast te houden. Op naar Wave 2. En op naar de volgende fase.
Klaas Brand
voorzitter NIVRE