20 december 2023

Duurzaam Schadeherstel op weg naar gemeengoed

Auteur: NIVRE
Duurzaam Schadeherstel
Duurzaam Schadeherstel op weg naar gemeengoed - Nivre schade experts

Duurzaam Schadeherstel op weg naar gemeengoed
Duurzaam schadeherstel wordt meer en meer gemeengoed. Dat werd wel duidelijk tijdens het evenement ‘Duurzaam Schadeherstel – The Next Steps’ op 12 december jl. The Next Steps is een marktbreed evenement, geïnitieerd door CED en mede georganiseerd door het NIVRE, het Verbond van Verzekeraars en Schoonmakend Nederland. Dat duurzaam schadeherstel eind 2024 de gangbare praktijk gaat worden, daar moet de gehele keten aan geloven.

Het Verbond van Verzekeraars, het Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) en Schoonmakend Nederland hebben samen de ambitie uitgesproken dat duurzaam schadeherstel eind 2024 de gangbare praktijk zal zijn door ondertekening van het Manifest Duurzaam Schadeherstel. Het verwezenlijken van deze ambitie vereist echter actieve betrokkenheid van alle ketenpartners die gezamenlijk snel stappen moeten zetten, wetende dat 2024 zomaar voorbij is.

Tijdens het evenement werden NIVRE-voorzitter Klaas Brand, directeur van het Verbond van Verzekeraars Geeke Feiter-van Heuvelen en Marlies van der Meulen-Sahni, bestuurslid van Schoonmakend Nederland door dagvoorzitter Najim Kallis ondervraagd over hun visie op duurzaam schadeherstel.

De verkorte versie van de antwoorden van NIVRE-voorzitter Klaas Brand leest u hieronder.

Wat is de positie van het NIVRE rondom duurzaam schadeherstel?
Klaas Brand: “Schade-experts vervullen een verbindende rol. Bij schade dienen zij op de regisseursstoel te zitten, omdat zij worden ingeschakeld om de aard, toedracht en omvang van schade vast te stellen. Hierdoor zijn zij goed op de hoogte van wat hersteld of vervangen moet worden. Daarnaast zijn zij degenen die kunnen aangeven hoe dit zou moeten gebeuren en waarom. Dit is de richting waar we naartoe willen bewegen.

Wanneer er specifiek wordt gevraagd naar de rol van het NIVRE in dit geheel, streven we ernaar de ingeschreven schade-experts te informeren over de positie van onze koepelorganisatie in dit verhaal. We willen ze duidelijk maken wat dit betekent voor hun rol als regisseur, met name gericht op het verankeren van duurzaamheidsprincipes in het bewustzijn van alle betrokkenen. Als koepelorganisatie hebben we ook de taak om normen vast te stellen waaraan de ingeschreven NIVRE-Register-Experts moeten voldoen. Dit houdt in dat alle experts richtlijnen van ons zullen ontvangen om die ambitie te kunnen verwezenlijken.

Hoewel sommige expertisebureaus zichzelf mogelijk nog te veel als concurrenten zien, overstijgt de positie van het NIVRE het concurrentieverhaal. Daarom nemen we deel aan werkgroepen die een gemeenschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel in de hele keten bevorderen. De resultaten van deze inspanningen moeten zich uiteindelijk over de hele markt verspreiden. We hopen dan ook dat bureaus samen zullen werken door het delen van best practices.”

Welke rol voorziet het NIVRE voor zichzelf in dit speelveld?
“Als overkoepelende organisatie voor schade-experts zetten wij ons in voor een kwaliteitsverbetering die de ‘duurzaamheidsgedachte’ toevoegt aan het schade-afhandelingsproces. Door kennis en vaardigheden te delen en aan te leren, zorgt het NIVRE ervoor dat duurzaamheid integraal wordt opgenomen binnen de gehele keten.

Het idee dat duurzaam schadeherstel de standaard moet worden, willen we verankeren in het bewustzijn van al onze ingeschreven experts. Hoe we dat gaan bereiken? We hebben de eerste stap gezet door het manifest mede te ondertekenen. Daarnaast neemt het branchebestuur Brand deel aan werkgroepen waar ook andere ketenpartners bij betrokken zijn.

Ons doel is om duurzaamheid te integreren in de opleidingen, het programma voor permanente educatie en de intervisies van de branchebesturen, zodat de leden van de branche vanzelf zullen volgen. Om dit te realiseren hebben we een platform nodig dat dit aspect consolideert en prominent op de agenda houdt. Momenteel hebben we een algemeen jaarplan voor het NIVRE en afzonderlijke jaarplannen voor de verschillende branches, waar duurzaamheid een essentieel onderdeel van moet worden.

Echter, het implementeren van duurzaam denken als gangbare praktijk voor een expert alleen is niet voldoende. Ook de klant en de verzekeraar moeten worden betrokken bij de veranderende norm, aangezien duurzaamheid nog niet standaard is opgenomen in de polis. Dit brengt de uitdaging met zich mee van overtuigingskracht. Hierin kan het NIVRE een belangrijke rol spelen, omdat het NIVRE een overkoepelende functie heeft binnen de gehele expertisebranche. Hoe effectief kunnen we de veranderende instelling en de gedachte over duurzaamheid overbrengen op de klant en de verzekeraar? Dit vormt een boeiende uitdaging die zeker wordt meegenomen in het scala aan vaardigheden van een expert.”

Hoe komt dit tot uiting?
“Door schade-experts te voorzien van de benodigde kennis, vaardigheden en expertise, zodat zij bij schadegevallen ook op het gebied van duurzaamheid de leiding kunnen nemen. Experts, ter plaatse aanwezig, zijn de personen die het verschil kunnen maken en duurzame keuzes kunnen bevorderen.

Een effectieve manier om dit doel te bereiken, is het delen van best practices die laten zien wat verstandige handelingen zijn. Op deze manier starten we gesprekken om bewustzijn te creëren. Momenteel wordt vaak nog gekozen voor de meest goedkope en snelle oplossing. Echter, wanneer we streven naar een duurzame oplossing, concurreren prijs, snelheid en duurzaamheid soms met elkaar.

Het verwerven van kennis over duurzame oplossingen moet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Daarom delen we deze kennis met elkaar via opleidingen, intervisies en permanente educatieprogramma’s.”

Wat is jullie uitdaging?
“Onze uitdaging is om experts de middelen te bieden om de positie in te nemen die een expert zou moeten hebben. Dagelijks worden we geconfronteerd met vernieuwingen, en de expert kan de regisseursrol op zich nemen. De expert is de enige die het volledige speelveld kan overzien: van oorzaak tot oplossing, inclusief de financiële consequenties.

Het NIVRE zal op meerdere fronten moeten handelen. Enerzijds moeten we experts voorzien van de juiste kennis en uitrusting, anderzijds moeten we hen de benodigde vaardigheden aanleren. De discussie over duurzaamheid moet namelijk niet alleen worden gevoerd met de verzekerde of de tegenpartij, maar ook met de verzekeraar, zijn inkoper en de schadebehandelaar.

Daarnaast moet het NIVRE voortdurend in gesprek blijven met ketenpartners, want experts kunnen dit niet alleen. Dit impliceert overleg met organisaties zoals de NARIM, de VNAB en Adfiz. Deze coördinerende rol is weggelegd voor het NIVRE. En de expert? Die neemt dus die regisseursrol op zich, een rol die van vitaal belang is. Maar als er één is die deze rol op zich kan nemen, dan is het wel de expert.”

Betrokken publiek
Na de vragenronde aan de vertegenwoordigers van de drie ketenpartners waren de bezoekers aan de beurt. Er volgden namelijk tal van vragen via ‘Kahoot’. De dagvoorzitter gaf aan niet eerder geconfronteerd te zijn met zo’n betrokken publiek en hij moest de Kahoot-sessie dan ook op enig moment afbreken. Na de inspiratiesessie volgde nog meer inspiratie aangeboden door tal van herstelbedrijven die vernieuwende, duurzame methoden van herstel toonden.

Einddoel 2024
Het einddoel voor 2024 werd gedurende de vragenronde en tijdens de Kahoot-sessie helder uiteengezet door de drie ketenpartners. Zij beschouwen het als geslaagd wanneer duurzaam schadeherstel tegen eind 2024 breed aan klanten wordt aangeboden door verzekeraars, experts en reconditioneerders, en als het de gangbare praktijk wordt.

Om dit te bereiken zullen er werkgroepen worden opgericht. Ideeën die zijn verzameld binnen de aandachtsgebieden ‘energie’, ‘mobiliteit & mens’, en ‘circulariteit’ zullen worden uitgewerkt, waarbij alle ketenpartners betrokken zullen zijn. Een ambitieus doel zal worden vastgesteld, concrete maatregelen bedacht, duidelijke doelen gesteld, en er zal nauwlettend worden gemeten en gerapporteerd. De partners streven ernaar om tastbare resultaten te presenteren en duurzaam schadeherstel tot de gangbare praktijk te verheffen.

Anderen bekeken ook