De weg en noodzaak van een beroepsprofiel

Het opstellen van een beroepsprofiel heeft inmiddels een prominente plaats in het beleid van de branche Personenschade van het NIVRE. In de nieuwsbrieven van januari en februari is al het nodige gemeld over de noodzaak van een beroepsprofiel en de discussie die hierover kan ontstaan.
Toen ik plaatsnam in het Branchebestuur Personenschade, was de zogenaamde ‘buitendienst eis’ voor nieuwe ingeschreven experts net vervallen. Steeds meer schades werden en worden op afstand via foto’s en filmpjes vastgesteld. Daarmee kwam het huisbezoek te vervallen. Dat neemt niet weg dat de schade-expert ook vanachter zijn bureau de juiste kennis en vaardigheden moet hebben om een schade te kunnen behandelen. Vandaar dat het onderscheid met de zogenaamde buitendiensteis kwam te vervallen. Voor Personenschade-experts is vaak juist het huisbezoek aan slachtoffers belangrijk. Echter niet in alle dossiers.
Grote verscheidenheid van NIVRE Register-Experts
Inmiddels zijn ruim 1000 NIVRE geregistreerden in de branche Personenschade ingeschreven. En deze 1000 NIVRE-experts doen niet allemaal hetzelfde werk. We zien inmiddels in de branche Personenschade ook daadwerkelijk een grote verscheidenheid van NIVRE Register-Experts.
Zo zijn er experts die in opdracht van de verzekeraar werken of juist in opdracht van het slachtoffer. Er zijn experts die in opdracht van verzekeraars alleen bezoeken brengen aan slachtoffers. Andere experts behandelen de dossiers van verzekeraars integraal. Weer anderen zijn grotendeels bezig met aansprakelijkheidsonderzoeken van bedrijfsongevallen.
Ook zijn er verschillen in werkzaamheden tussen experts werkzaam in opdracht van het slachtoffer. De ene expert werkt bij een onafhankelijk bureau, de ander werkt bij een rechtsbijstandsverzekeraar. Weer anderen werken bij een aansprakelijkheidsverzekeraar.
Zoveel varianten als er zijn, zijn er ook varianten in werkzaamheden. De ene expert werkt vanachter zijn bureau, via Teams of heeft telefonisch contact met het slachtoffer. De andere expert legt een huisbezoek af. De klassieke rol van buitendienst-expert bestaat nog wel. Maar er zijn ook allerlei mengvormen. Het gebruik van Teams heeft door de Coronapandemie een relevante toegevoegde waarde gekregen.
Al deze verschillende werkzaamheden en communicatievormen vergen ook andere kennis en vaardigheden van een expert.
De weg naar het NIVRE beroepsprofiel
Om meer duidelijkheid te krijgen over de NIVRE Register-Expert in de personenschade en wat deze expert nu moet kunnen, wordt er een beroepsprofiel opgesteld. Met een beroepsprofiel weten consumenten, slachtoffers en opdrachtgevers zoals verzekeraars wat ze van de NIVRE-experts kunnen verwachten.
Maar hoe krijgen we in dit brede speelveld nu duidelijk wat een NIVRE-expert kan, moet en doet? De komende weken gaat het branchebestuur Personenschade de markt ‘uitvragen’ met als doel te weten te komen hoe iedereen zijn werk doet en in welke processen de NIVRE-expert zijn werk doet.
Om daartoe te komen consulteert het branchebestuur alle belangrijke stakeholders in de keten, waaronder natuurlijk ook onze eigen achterban. Wat vindt onze eigen achterban dat een NIVRE-expert kan, moet en doet?
We zullen een gewogen groep ingeschrevenen met diverse achtergronden direct benaderen. Zo hopen we input te krijgen over belangrijke besluiten die we gaan nemen over uw beroep en het NIVRE Register. En zo hopen we de afronding van het beroepsprofiel een stapje dichterbij te brengen. En een breder fundament te geven.
Geen onrust! Zoals gezegd steken we dit proces breed in. Ieders mening is waardevol, maar het is niet mogelijk ieders wens te vervullen. Het kan niet anders dan dat deze discussie waardevol gaat zijn voor onze toekomstige beroepsinvulling. En dat het een belangrijke stap gaat vormen bij het verkrijgen van een wettelijke bescherming.
Maarten van der Linden