Carrouselbijeenkomst bewust gereden aanrijdingen trekt wederom volle zaal

Een volle zaal, sterke sprekers en een onderwerp dat niet actueler kan zijn. De tweede carrouselbijeenkomst over bewust gereden aanrijdingen op 19 juni jl. bij Van der Valk in Vianen was in alle opzichten een succes. Ruim 200 professionals kwamen bijeen voor een middag vol verdieping, praktijkvoorbeelden en branche-overstijgende samenwerking.
Het initiatief voor deze bijeenkomst kwam van drie betrokken onderdelen van het NIVRE: de branche Toedrachtonderzoek, de branche Motorvoertuigen en het Register Coördinator Fraudebeheersing. Met hun gedeelde focus op het tegengaan van fraude besloten zij hun krachten te bundelen. En met resultaat. Het gevarieerde programma bracht kennis en expertise uit verschillende invalshoeken samen, en dat leverde waardevolle inzichten op.
De aftrap werd verzorgd door Edwin Karelsen van Stichting VbV, die in zijn plenaire presentatie de bredere context schetste van bewust veroorzaakte aanrijdingen. Hij zoomde in op de werkwijze van georganiseerde netwerken, de maatschappelijke gevolgen en de noodzaak van een publiek-private aanpak. Bijzonder was de toelichting op het analyse-instrument dat VbV ontwikkelde om patronen te herkennen en fraude effectief aan te pakken.
Na de plenaire opening volgde het interactieve hart van de middag: een carrousel van drie workshops, waarin de deelnemers in groepen langs drie verschillende sessies rouleerden.
- Sofie Velers en Wim Weterings van Nysingh Advocaten namen de juridische dimensie onder de loep, met aandacht voor bewijsvoering, aansprakelijkheid en de rol van het civiele recht.
- Peter Geene van Nationale-Nederlanden richtte zich op de dagelijkse praktijk van de schade-expert. Hoe herken je signalen van fraude tijdens het expertisetraject, en hoe leg je die zorgvuldig vast?
- Josefine Seegers van Meer Onderzoek gaf een indrukwekkend inkijkje in de wereld van opzetaanrijdingen, waarin manipulatie, provocatie en doelgerichte schade aan de orde van de dag zijn.
Tijdens de middag werd opnieuw duidelijk hoe ingrijpend de gevolgen van deze vorm van fraude zijn. Niet alleen voor verzekeraars, maar juist ook maatschappelijk: van identiteitsfraude tot onnodige belasting van hulpdiensten en het leed van onschuldige slachtoffers.
De bijeenkomst bood een unieke gelegenheid voor experts uit het automotive-domein – werkzaam in toedrachtonderzoek, voertuigschade of fraudecoördinatie – om kennis op te doen, ervaringen te delen en zich samen te buigen over oplossingen voor een urgent maatschappelijk probleem. Een waardevolle middag, die smaakt naar meer.