“Als schade-expert heb je impact: dat geeft enorme voldoening”
Aniesa Tuncer (28) trad recent toe tot de NIVRE Commissie Start om startende experts in de letselschadebranche te ondersteunen en het vak onder de aandacht te brengen. Haar passie voor het vak en de maatschappelijke waarde ervan staan centraal. We spraken met Aniesa over haar rol als schade-expert, drijfveren en wat haar bewoog om zich aan te sluiten bij het NIVRE-Start als bestuurslid.
Een vroege start in letselschade
Al tijdens haar HBO-opleiding Rechten maakte Aniesa kennis met het vak van schade-expert. Bij Dekra begon ze als stagiair in de functie van schadebehandelaar materieel, maar vroeg al snel om door te mogen stromen naar de afdeling letselschade. Ze had een unieke leerarbeidsplaats: ze werkte én leerde tegelijkertijd via een leerarbeidsovereenkomst gekoppeld aan haar studie en daarnaast was ze bij Dekra in dienst via een arbeidsovereenkomst. Zo kon ze haar kennis meteen toepassen en waardevolle ervaring opdoen in het vak.
Vervolgens werkte ze bij CED en Nationale Nederlanden, terwijl ze haar master Rechten aan de universiteit voltooide. Inmiddels is ze belangenbehartiger bij Letselschadebureau Kloppenburg. Daar zet ze zich in om slachtoffers die geconfronteerd worden met de gevolgen van een ongeval te ondersteunen, zodat ze zich kunnen richten op hun herstel.
Onbekend vakgebied
Veel schade-experts ontdekken pas later in hun loopbaan hoe boeiend het vak is. Aniesa hoopt dat meer mensen, net als zij, dit al op jongere leeftijd ervaren. Ze begrijpt waarom dat vaak niet gebeurt: “Het beroep van schade-expert is voor velen onbekend en kan saai klinken, wat jammer is. We kunnen de beeldvorming hierover verbeteren, bijvoorbeeld in vacatureteksten. Wat ik vaak mis is het benadrukken van de impact van ons werk: we helpen mensen in een kwetsbare periode in hun leven. Dit beroep brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, maar als je je hierin herkent en de regie oppakt, kun je echt een verschil maken.”
Aniesa vindt dat de maatschappelijke invloed van het vak als schade-expert veel meer benadrukt zou moeten worden. ‘’Dan kiezen jonge mensen wellicht ook eerder voor dit waardevolle beroep.’’
“Mensen zijn geen dossiernummers”
Voor Aniesa draait schade-expertise om meer dan alleen juridische kennis. “Het werk vereist inlevingsvermogen, een persoonlijke aanpak en verantwoordelijkheid, omdat je cliënten vaak op hun kwetsbaarst ziet. Iedere letselschadezaak is uniek en vereist maatwerk; geen zaak is hetzelfde. Het vak gaat voor mij over mensen, niet over dossiernummers.”
Haar voldoening ligt in de invloed die ze heeft in het schade-proces: “Je fungeert als steun in moeilijke tijden, waarbij jouw ervaring en beslissingen van groot belang zijn. Ik zie de dankbaarheid van cliënten wanneer we samen vooruitgang boeken in hun herstelproces. Dat maakt dit vak zo bijzonder.”
NIVRE-titel en kwaliteitsnormen
Aniesa deelt haar motivatie om de NIVRE-titel te behalen: “Ik wil mijn vak op de best mogelijke manier uitoefenen. Het NIVRE-traject vereist een aanzienlijke tijdsinvestering, maar de kennis die je opdoet is waardevol. Door de NIVRE-opleiding voldoe ik aan hoge normen voor kwaliteit en transparantie. De NIVRE-kwaliteitsnormen geven me vertrouwen in het werk dat ik lever en bieden cliënten zekerheid.”
Bijdrage aan de Commissie Start
Ondanks haar drukke baan koos Aniesa bewust voor een bestuursfunctie bij de Commissie Start. “Ik wil nieuwe experts op weg helpen en het vak toegankelijker maken. Daarnaast vind ik diversiteit in ons vak belangrijk.
Experts moeten de maatschappij weerspiegelen om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen.” Haar boodschap aan nieuwe schade-experts? “Denk in mogelijkheden: de impact die je kunt maken is enorm.”
Wil je, net als Aniesa, bestuurslid worden bij de Commissie Start en het verschil maken? Lees dan hier verder om te zien of we jou zoeken!