“Hoe bekender het schade-expertisevak, hoe meer talenten zich ertoe aangetrokken voelen”
Mariska Bouwmeester is onlangs begonnen als schade-expert bij Woodgate & Clark. In dit interview vertelt ze over haar carrièrepad, haar werk bij Woodgate & Clark en haar rol als bestuurslid bij de Commissie Start van het NIVRE.
Hoe ben je in de schadebranche terechtgekomen?
“Ik begon met een studie HBO V met het doel in de zorgsector aan de slag te gaan. Door privéomstandigheden moest ik met die studie stoppen. Ik ging werken en kwam min of meer toevallig in de verzekeringssector terecht. Ik had onder meer functies als schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen en als risk- en compliance officer. In die tijd leerde ik veel over schadeprocessen. Samen met twee collega’s had ik zelfs ooit het idee om een schade-expertisebedrijf te starten. Dat is er nooit van gekomen, maar die interesse bleek wel de basis voor mijn verdere carrière.”
Waarom heb je in 2022 de overstap naar het schade-expertisevak gemaakt?
“De keuze om schade-expert te worden was voor mij een logische stap. Toen ik bij een volmachtkantoor werkte, leerde ik schade-expert Robert Blide kennen. Het vak interesseerde me als gezegd al en toen Robert vroeg om voor hem te komen werken, greep ik die kans met beide handen aan. Ik had geen ervaring als expert maar ben leergierig en ging er dan ook vol voor.”
Iets later werd Robert door Woodgate & Clark gevraagd voor hen te komen werken. Mariska mocht met hem mee. “Nu runnen we samen het Woodgate & Clark-kantoor in Hoogeveen. De samenwerking loopt heel goed en ik leer elke dag veel. Ik werk nu al aan mooie brandzaken maar wil me nog verder ontwikkelen richting grotere en specialistische zaken. Bij Woodgate & Clark is daar ruimte voor.”
Waarom wilde je de NIVRE-titel behalen?
“Ik streef er altijd naar het beste uit mezelf halen. De NIVRE-opleiding staat voor kwaliteit en dat is niet alleen voor mij maar vooral ook voor opdrachtgevers een must. Ik vond met name de communicatiekant van de NIVRE-opleiding inspirerend. In ons vak is het belangrijk om goed met mensen te praten, ze te ontzorgen en de juiste informatie boven tafel te krijgen. De vaardigheden die ik op dat vlak tijdens de opleiding leerde, pas ik dagelijks toe in de praktijk. Daarnaast is het NIVRE een mooie brancheorganisatie waar ik graag onderdeel van uitmaak. Door dit netwerk van schade-experts versterken we elkaar.”
Kun je iets vertellen over je rol in de NIVRE Commissie Start?
“Woodgate & Clark managing director Erwin Dijkhuis, die in het branchebestuur Brand zit, stimuleerde me om bestuurslid te worden van de Commissie Start. De commissie ondersteunt nieuwe NIVRE-experts en helpt hen om zich te ontwikkelen. Dat sprak me aan, want ik ben trots op mijn vak en wil anderen ook enthousiast en wegwijs maken.”
Mariska benadrukt het belang dat meer jonge mensen voor het schade-expertisevak gaan kiezen, en vooral meer vrouwen. “In de branche Brand, waarin ik werk, zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd. Ik begrijp dat niet zo goed want het vak is ook voor vrouwen heel interessant. Als vrouwelijke expert merk ik bovendien dat dit vaak het ijs breekt bij klanten en de communicatie makkelijker maakt. De standaardverwachting over de expert is toch dat er een wat oudere man binnenstapt. Met de Commissie Start wil ik dat imago helpen doorbreken door het vak ook onder jongeren breder bekend te maken en hen aan te moedigen de stap te wagen.”
Wat zou je beginnende schade-experts adviseren?
“Het beroep is veelzijdig en interessant. Je komt met veel verschillende mensen en situaties in aanraking en het heeft zowel technische als juridische en sociale kanten. Je bent vaak op pad maar kan voor rapporteren en dergelijke ook rustig vanuit huis werken. Bovenal: als expert maak je het verschil voor mensen die zich in moeilijke omstandigheden bevinden. Kortom: het is een waardevol beroep.”
Mariska heeft nog een tip aan eenieder die het vak overweegt: “Begin gewoon! Maak je geen zorgen als je te weinig ervaring of kennis hebt. Expertisebureaus zoeken jou en met de juiste instelling om te leren en mensen te helpen, gaat het je lukken. Ik heb mijn studie nooit afgemaakt. Dat vind ik jammer maar als schade-expert leer je uiteindelijk het meeste ‘on the job’. Door de goede begeleiding vanuit mijn werkgever, de NIVRE opleiding en – inmiddels – de nodige ervaring voel ik het dan ook niet als gemis dat ik geen HBO-papiertje heb.”
Wat zijn je ambities voor de komende jaren?
“Ik wil me verder ontwikkelen als expert. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk en interessant om Salvage-coördinator te worden naast mijn werk. Ik presteer goed onder druk, en juist in die intense momenten ben je nog meer van toegevoegde waarde. Ook wil ik wellicht nog andere specialismen onderzoeken. Het mooie van de schade-expertisebranche is dat het zoveel mogelijkheden biedt. Daarom wil ik het NIVRE ook helpen om het beroep meer bekendheid te geven. Want hoe meer mensen weten wat schade-expertise inhoudt, hoe meer talenten zich ertoe aangetrokken voelen. Aan die missie draag ik graag mijn steentje bij.”