Evaluatie Wet vergoeding affectieschade aangeboden aan de Kamer
Eergisteren heeft de Staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken aan de Eerste en Tweede Kamer het rapport ‘Evaluatie Wet vergoeding affectieschade’ en de bijbehorende beleidsreactie aangeboden. Aan dit onderzoek, dat in opdracht van het WODC is uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht, hebben ook NIVRE-geregistreerden uit de branche Personenschade een actieve bijdrage geleverd door massaal mee te doen aan een schriftelijk vragenlijstonderzoek.
Wat behelst de Wet vergoeding affectieschade?
De Wet vergoeding affectieschade werd in 2019 ingevoerd en biedt een grondslag voor smartengeld voor nabestaanden en naasten, te weten de partner van het slachtoffer, de kinderen en ouders, of personen die een vergelijkbare relatie hebben met het slachtoffer. De regeling beoogt een vorm van erkenning en genoegdoening te bieden door een symbolische vergoeding aan te bieden. De wet is van toepassing op gevallen van onrechtmatig veroorzaakt blijvend en ernstig letsel of overlijden van het primaire slachtoffer.
Om langdurige en pijnlijke discussies over de aanspraak en de omvang van de wet zoveel mogelijk te voorkomen kent de regeling een beperkte kring van gerechtigden en werkt de regeling met vaste, gestandaardiseerde bedragen die variëren van € 12.500 tot € 20.000).
Doelstelling onderzoek
Het onderzoek was erop gericht om te achterhalen hoe de wet in de praktijk functioneert en in hoeverre de wet de beoogde doelstelling behaalt, te weten het bieden van een vorm van erkenning en genoegdoening. Daarnaast moet het onderzoek inzicht bieden in de voor- en nadelen van het eventueel wijzigen van de omvang van de schadevergoeding en de kring van gerechtigden. Een belangrijke plaats in het onderzoek was ingeruimd voor vragenlijstonderzoek onder aanspraakgerechtigden als ook onder professionals die betrokken zijn bij de afwikkeling van affectieschade, zoals belangenbehartigers, letselschade-experts en verzekeraars. Dat vragenlijstonderzoek is erop gericht te achterhalen hoe betrokkenen aspecten als de gestandaardiseerde vergoedingen, de kring van gerechtigden en de wijze van toekenning en afhandeling ervaren en wat er in hun ogen mogelijk beter kan.
Samenvattend
Samenvattend blijkt dat de evaluatie van de wet positief is. De wet doet wat ermee beoogd werd, namelijk het bieden van erkenning aan naasten. Uit de evaluatie blijkt ook een aantal knelpunten en mogelijkheden ter verbetering. De belangrijkste daarvan is verruiming van het recht op de vergoeding van affectieschade tot de broers en zussen van het slachtoffer. Uit de brief van de Staatssecretaris blijkt dat hij voornemens is om een wetswijziging voor te bereiden teneinde dit mogelijk te maken.
Woord van dank
Het branchebestuur Personenschade dankt alle NIVRE-experts die de moeite en tijd hebben genomen om de vragenlijst in te vullen. Met elkaar kunnen wij het verschil maken!