Afscheid van branchevoorzitter Raymond Bothof

Er is een tijd van komen, maar helaas ook van gaan. Drie jaar geleden trad Raymond Bothof toe tot het branchebestuur en nam direct de voorzittersrol op zich. Nu zijn termijn erop zit, nemen we afscheid. De voorzittersrol wordt overgenomen door Dennis Jansen. Hoe heeft Raymond de afgelopen drie jaar als voorzitter ervaren, en wat staat er voor hem nog op stapel?
Raymond geeft aan dat hij het voorzitterschap met veel plezier heeft gedaan. “Mijn voorgangers hadden toen ik begon al goede stappen gezet in de richting die we als bestuur op wilden gaan. We hebben mooie en goede discussies mogen voeren over vakinhoudelijke onderwerpen.”
Het belangrijkste wat daar uitgekomen is, zijn de nieuwe richtlijnen voor onze branche. Die zijn opgesteld en momenteel staan we op het punt om ze uit te rollen. Dat was een erg leuk project dat we met het team hebben opgepakt. Daarnaast is duurzaam schadeherstel een grote rol gaan spelen tijdens mijn termijn. We hebben samen met het Verbond van Verzekeraars en Schoonmakend Nederland een manifest ondertekend waar we nu ook echt handen en voeten aan geven middels 18 projectgroepen.
Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie best wel sceptisch was ten aanzien van duurzaam schadeherstel. In ons vak is het echter ontzettend belangrijk om je ogen open te houden voor de veranderende wereld om ons heen. Om ervoor te zorgen dat de schade-expert van 2030 ook dan nog relevant is, moet je nu al starten met bijblijven. Het is goed dat we bij dat manifest zijn aangehaakt, en het mooie is dat we daar nog steeds een actieve bijdrage aan leveren.
Afgelopen periode is het NIVRE ook verder gestructureerd, met dank aan Susan en Klaas. Dat heeft ook tot gevolg gehad dat de raad van branchevoorzitters een duidelijkere functie heeft gekregen. Zo kunnen de branchevoorzitters nu met elkaar meedenken over bepaalde onderwerpen, zonder dat er een bureaucratische structuur ontstaat. De organisatie daarvan was eerst top down, maar het is nu veel meer bottom up geworden. De branchebesturen bepalen nu min of meer het beleid, wat samenkomt bij de raad van branchevoorzitters. Die raad geeft het weer af aan het hoofdbestuur. Ik vind het mooi om te zien dat die raad nu een inhoudelijke functie heeft gekregen, zonder dat er sprake is van bureaucratie. Tot slot wens ik een ieder veel succes met de verdere ontwikkeling van het NIVRE en het vak.”
Raymond is onlangs met twee andere partners zijn eigen bedrijf gestart: Accurex BV. Hoewel dat niet de reden is waarom hij uit het branchebestuur stapt, kan hij de tijd die hij overhoudt nu mooi aanwenden voor zijn nieuwe bedrijf. Want een nieuw bedrijf uit de grond stampen verdient alle aandacht.